sobota, 28 kwietnia 2012

Spaghetti A'la Pat (na szybko, z dedykacja dla mojego Brata :P)

Składniki:

-0,5kg mięsa mielonego (może być więcej =])
- jedna średnia cebula
- przyprawy: czosnek, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, bazylia
- spaghetti bolonese w proszku (najlepiej Knorra) x2
- kluski albo normalne do spaghetti albo kolanka
- ser żółty
- koncentrat pomidorowy x2 (najlepiej Dawtona)

Przyrządzanie:

Cebulę kroimi w kostkę i podsmażamy aż sie zrobi szklista. Ja lubię podsmażać na masełku - cebula wchłonie to masło, a sam sos nie będzie ociekał tłuszczem ;)
Mięso wrzucajac na patelie rozdrabniamy albo ręką albo drewnianą łyżką już na patelni (ruchy nadgarstkiem z wewnątrz na zewnątrz). Dodajemy to mięska cebulę, zeby mięsko ładnie przeszło smakiem i zapachem cebuli.
W międzyczasie wstawiamy wodę na kluski.
Gdy mięso sie podsmaży dodajemy przyprawy: - bazylię, zioła prowansalskie, trochę czosnku, odrobinę chili, paprykę. Jezeli ma być na bardzo ostro proponuję dodać chili wedle uznania i Harisę (tylko potem wody jak dla małego smoczątka :P).
Mieszamy i chwilę smażymy.
Dodajemy na patelnię dwa słoiczki koncentratu pomidorowego. Resztki koncentratu ze słoiczków wypłukujemy wodą, i wlewamy na patelnię. mieszamy. Dolewamy wody tak, aby zakryła mięso, ale nie całkowicie.
Następnie wsypujemy do sosu dwa opakowania fixu Knorra i mieszamy, aż zgęstnieje. Zostawiamy na bardzo malym ogniu pod przykrywka, żeby troszke "pobulgotał" od czasu do czasu mieszając.
Kluski gotujemy al dente i hartujemy w sitku zimną wodą.
Ścieramy ser żółty na tarce - ilość zależy od upodobań.

Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem żółtym, a na czubku można umieścić dla ozdoby listek pietruszki.

I zrobione!

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz