czwartek, 7 czerwca 2012

... szwedzkie bułeczki cynamonowe

Składniki:
Ciasto:
- 50g drożdży
- 150g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1,4kg mąki pszennej

Nadzienie:
- 80g margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki cynamonu

- 1 jajo dosmarowania
- cukier perłowy

Ciasto:
1. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mleko i podgrzewamy do temperatury ok 37 stopni Celsjusza.
2. W miesce rozkruszamy drożdże. Dodajemy sól, cukier, kardamon, mąkę. Dodajemy mleko z margaryną (pkt. 1) i wyrabiamy. Zostawiamy ciasto na 30 minut.

Nadzienie:
1. Margarynę mieszamy z cukrem i cynamonem.

Łączenie:

1. Ponownie szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną część odstawiamy, a drugą rozwałkowujemy na prostokąt.
2. Rozwałkowane ciasto smarujemy połową przgotowanego nadzienia i zawijamy w rulon.
3. Zawinięte ciasto kroimy na kawałki grubości ok 1 cm. Wykładamy ja nablaszce na 15 minut i smarujemy jajem i posypujemy cukrem perłowym.
4. To samo robimy z drugą połową ciasta.

Pieczemy 5 - 8 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

I smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz