piątek, 22 czerwca 2012

...Rasta Roladę Sernikow-Miętową

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
70g drobnego cukru
100g mąki tortowej
25g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki żółtego barwnika spożyczwego

Masa sernikowa:
1 opakowanie sernika na zimno Gelwe
1/2l mleka
1 serek homogenizowany Danio śmietankowy
mała garść świeżej mięty
1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
1/4 łyżeczki aromatu miętowego

Lukier:
800g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50ml gorącej wody
1/4 łyżeczki pomarańczoweg barwnika spożywczego

Wykonanie:

Ciasto:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier.
2. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku.
3. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
4. Dodajemy mąkę i barwnik do ubitej masy i delikatnie mieszamy, aby nie opadła.
5. Prostokątną blachę wykładamy papierem.
6. Wykładamy masę na blachę i wyrównujemy.
7. Pieczemy w temp. 170 stopni Celsjusza przez 12-13 minut.
8. Po upieczeniu ciato wyjmujemy z piekarnika, przewracamy na lnianą ściereczkę i usuwamy papier do pieczenia.
9. Ciasno zwijmy roladę wzdłyż dłuższego boku razem ze ściereczką.

Masa:
1. Wlewamy mleko do wysokiego naczynia.
2. Drobniutko siekamy świeżą miętę.
3. Do mleka wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy.
4. Odstawiamy na trochę.

Lukier:

Można kupić gotowy lukier elastyczny, jeśli nie, to:
1. Do wody dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
2. Następnie dosypujemy glukozę i również mieszamy do rozpuszczenia.
3. Na stolnicę wysypujemy ok. 3 szklanek cukru pudru.
4. Wlewamy mieszaninę żelatyny z glukozą i ugniatamy.
5. Co jakiś czas dosypujemy resztę cukru pudru.

Moze sie okazać, ze potrzebujemy go mniej niż 800g, dlatego dodajemy go porcjami.
Lukru wyjdzie więcej, więc dzielimy go na pół. Jedną połowę chowamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki - a nóż sie przyda. Potem wystarczy go ogrzać w dłoniach.

6. Drugą część zasypujemy barwnikiem i ponownie ugniatmy, aż bedzie miał jednolity kolor.
7. Stolnicę najlepiej wysmarować olejem i na nim rozwałkowywać lukier.

Łączenie:
1. Odwijamy roladę i usuwamy ściereczke.
2. Ciasto smarujemy masą sernikową.
3. Zwijamy.
4. Układamy nań lukier i dekorujemy wedle uznania.

I gotowe.

Smacznego! ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz